MAKERSPACE RUD vgs

Utforsk vårt utstyr og verktøy

Rud vgs Makerspace Logo

Dette Makerspacet er tilgjengelig for elever og ansatte ved Rud videregående skole i Bærum. Ressurser, guider og informasjon som deles her på nettsiden, er imidlertid tilgjengelig for alle interesserte.

På denne siden finner du informasjon om utstyret vi har. Vi bruker mange forskjellige programvare som for eksempel Inkscape, SolidWorks og Fusion til å designe filer for digital produksjon. I tillegg jobber vi med tradisjonelt håndverk, elektronikk, robotikk og programmering..

Klikk på lenkene nedenfor for mer informasjon om hvert verktøy - ikke alle har link, men det vil komme.

Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS)

Alle som bruker maskiner og utstyr på Makerspace Rud skal ha gjennomført og fått godkjent HMS- og brukeropplæring. Dette sikrer at ingen skader seg selv, andre eller utstyret.

HMS hoveddokument

HMS hoveddokument Preview

HMS opplæring - årskurs

HMS opplæring - årskurs Preview

HMS opplæring - dagskurs

HMS opplæring - dagskurs Preview

HMS bordsag

Helse, miljø og sikkerhet er særdeles viktig ved bruk av bordsag. Brukes ikke sagen riktig, kan tilbakslag av materialet forårsake stor skade, og det er fort gjort å kutte seg på sagbladet. Bruk personlig verneutstyr som vernebriller, hørselvern, støvmaske, og ingen løse klær eller smykker for å unngå at dette kommer borti det roterende sagbladet. Er det støvsamler, støvsuger eller flisavsug tilgjengelig, skal det alltid være i bruk.

HMS kappe- og gjærsag

Formålet med dette HMS-dokumentet er å sikre trygg og effektiv bruk av kapp- og gjærsagen Festool KS 88 E, og dermed redusere risikoen for personskader og materiell skade. Dette dokumentet gir retningslinjer for sikker bruk, vedlikehold og opplæring.

HMS kappe- og gjærsag

HMS kappe- og gjærsag Preview

Utstyrsliste, brukermanualer og beskrivelser

Bore- og dreieverktøy

Vinylhjørnet

Brukerveiledninger laget av oss

HP-plotter og tilhørende vinylkutter

Disse dokumentene beskriver hvordan du kan bruke CutContour for å arbeide med foliokutteren til plotteren. Dokumentet vs1 fokuserer på en metode, mens vs2 beskriver en annen. Ikke bruk plotteren og kutteren før du har fått godkjent opplæring.

CutContour vs1

CutContour vs1 Preview

CutContour vs2

CutContour vs2 Preview

Silhouette Cameo vinylkutter

Innføring i vinylkutter Cameo

Dokumentet gir en innføring i bruk av Silhouette Cameo vinylkutter og er utarbeidet av studenter fra OsloMet. Her lærer du hvordan du skjærer ut figurer i vinyl og lager enkle design.

Innføring i vinylkutter Cameo

Innføring i vinylkutter Cameo Preview

Print & Cut – Lag fargeprint på klistremerker og vinyl

Denne veiledningen viser hvordan du bruker Print & Cut-funksjonen i Silhouette Studio. Du kan kombinere fargeprint og vinylkutt for å lage profesjonelle klistremerker, etiketter og andre trykk.

Silhouette – Print & Cut

Silhouette – Print & Cut Preview
snekkerspace

CNC-router

CNC-router (Computer Numerical Control) er en type fresemaskin som ofte brukes i møbelproduksjon eller til produksjon av skilt og lignende. Maskinen kan også frese i myke metaller som aluminium, men er mest brukt til treverk, plast og kompositter. Det finnes mange forskjellige størrelser av CNC-routere, fra små hobbymaskiner til store industrimaskiner. En maskin som er populær i DIY-prosjekter (Do-It-Yourself) er Sain Smart CNC 3018, en rimelig og enkel maskin som kan gjøre mange spennende CNC-jobber. På Makerspace Rud har vi en Shapeoko XXL, en High-Z S-1000 og to små Snapmaker vs1.

Oppsett av CNC-router

Begreper

For å sette opp en CNC-router til å utføre et kutt eller en gravering, må man være kjent med faguttrykkene, samt hvilke verdier og verktøy som skal brukes for de ulike innstillingene i CAM-programmet.

  • Skjærehastighet (Cutting Speed): Hastigheten som verktøyets ytterkant beveger seg med langs omkretsen. Måles ofte i meter per sekund (m/s) eller meter per minutt (m/min). Flere faktorer bestemmer skjærehastigheten, blant annet hvilket verktøy som brukes, materialet som skal bearbeides, og routerens stabilitet. Det er vanskelig å fastsette en eksakt hastighet, men det finnes retningslinjer for hvilke grenser man bør holde seg innenfor. Skjærehastigheten brukes for å finne riktig spindelhastighet for verktøyet. En enkel regel er at myke materialer kan ha høyere skjærehastighet enn harde materialer.
  • Matehastighet (Feed Rate): Hastigheten som verktøyet beveger seg gjennom materialet. Måles ofte i millimeter per minutt (mm/min) eller millimeter per sekund (mm/s).
  • Spindelhastighet (Spindle Speed): Antall omdreininger per minutt (RPM) som spindelen (verktøyholderen) roterer med. Spindelhastigheten bestemmes ofte basert på ønsket skjærehastighet og verktøyets diameter.
  • Chip Load: Mengden materiale som fjernes per skjær per omdreining. Dette er en nøkkelverdi som hjelper deg å beregne riktig matehastighet og unngå overbelastning av verktøyet.
  • Kuttdybde (Pass Depth): Maksimal dybde fresen tar per passering. Dette avhenger av materialet og verktøyet, og er viktig for å unngå overbelastning.
  • Step Over: Hvor mye verktøyet forskyver seg sideveis mellom passeringer, ofte brukt ved planfresing eller bearbeiding av store flater. Måles i prosent av verktøyets diameter.
  • Verktøysti (Toolpath): Den planlagte banen verktøyet følger for å bearbeide materialet. Toolpath defineres i CAM-programvaren før maskinering.
  • Flute (Skjærspor): Flutene (skjæresporene) brukes til å fjerne spon og rusk fra kuttområdet. Freser med én flute brukes til myke materialer som plast eller myke tresorter, mens freser med fire fluter brukes til harde metaller som stål.

Oppsett av verktøy

For å sette opp en verktøysti (Toolpath) må en 2D-tegning lagres eller eksporteres til DXF- eller SVG-format. Tegningene kan lages i vektorprogrammer som Inkscape og Illustrator eller i CAD-programmer som SolidWorks, Fusion osv., før DXF- eller SVG-filene åpnes i et CAM-program som Vectric VCarve, Cut2D, eller Fusion CAM. I CAM-programmene spesifiserer man hvilket verktøy som skal brukes og hvordan det skal kuttes i emnet. For å unngå at verktøyet skades, er det viktig å velge riktig verktøy og riktige parametere for den oppgaven verktøyet skal utføre.

verktøybase

Verktøydatabase i CAM-programmet VCarve

Syspace

Velkommen til Syspace

Syspace er en kreativ arena hvor du kan utforske alt fra tradisjonell søm til moderne broderidesign. På Makerspace Rud har vi to symaskiner, en overlockmaskin og en broderimaskin.

Digital broderidesign

Ink/Stitch er et gratis tilleggsprogram for Inkscape som gjør det mulig å lage broderifiler for maskiner som Pfaff Creative 1.5, som bruker filtypen .vp3. Last ned og integrer Ink/Stitch i Inkscape for å komme i gang med dine egne broderidesign.

Last ned Ink/Stitch

Brukermanual for broderimaskinen

Denne manualen er utarbeidet av studenter fra OsloMet på utplassering ved Makerspace. Den forklarer hvordan du lager .vp3-filer for broderimaskinen, samt hvordan du bruker Inkscape, Ink/Stitch og selve broderimaskinen.

Broderimaskin – Brukermanual

Broderimaskin – Brukermanual Preview

Trinn-for-trinn guide for å lage broderidesign

  1. Start med et SVG-design: Lag designet ditt i Inkscape som en SVG-fil. For best resultat, sørg for at designet bruker bare fyll (ingen linjer).
  2. Konverter designet til baner: Marker hele designet. Gå til Path > Object to Path (Bane > Objekt til bane).
  3. Gå til Ink/Stitch: Åpne fanen Extensions > Ink/Stitch.
  4. Bryt opp objekter: Bruk Ink/Stitch > Break Apart for å skille objekter.
  5. Rydd opp i dokumentet: Bruk Ink/Stitch > Clean up Document.
  6. Kontroller designet: Bruk Ink/Stitch > Troubleshoot for å sjekke for feil.
  7. Juster broderiet: Gå til Ink/Stitch > Params for å tilpasse broderiet.
  8. Gruppér objekter: Grupper objekter med samme farge for effektivitet.
  9. Simuler designet: Bruk Ink/Stitch > Simulate for forhåndsvisning.
  10. Lagre filen: Gå til File > Save As og velg .vp3.

Ordliste for broderiinnstillinger

Object to Path
Konverterer objekter til baner som kan broderes.
Break Apart
Deler opp komplekse objekter i mindre deler.
Clean up Document
Fjerner unødvendige elementer i designet.
Troubleshoot
Sjekker for feil i designet.
Params
Tilpasser stingtyper og innstillinger.
Save As
Lagrer designet som en broderifil.

Laserkutter

Hvordan bruke CO₂-laserkutteren

Dokumentet beskriver den tilhørende programvaren, hvordan du lager filer for laserkutting, og hvordan du bruker laserkutteren. Heftet er utarbeidet av studenter fra OsloMet – design, kunst og håndverk, lærerutdanningen.

HMS – Viktige sikkerhetsregler

  • Husk alltid å ha på avsug.
  • Ikke bruk materialer du ikke kjenner til, eller som ikke er godkjent for laserkutteren.
  • Vær oppmerksom på brannfaren – still laserkutteren riktig inn.
  • Still inn riktig høyde på bordet for å justere laserhodet.

Laserkutter

Laserkutter Preview